NKF nr 282 – I 2012
KULINARNA HISTORIA HUTY
Na tle współczesnej stołówki, gdzie jadają pracownicy kombinatu, Stanisław Karpierz (niegdyś kierownik żywienia Huty im. Lenina) oraz Danuta Chochorowska (szef kuchni w Hut-Pusie) opowiadają o kulinarnej rzeczywistości latach 50. i 60. Wtedy istniało 19 stołówek, które wydawały posiłki dla 40 000 pracowników. Huta był wówczas priorytetowa, jeśli chodzi o zaopatrzenie, a posiłki ze sztandarową ?zupą z wkładką? były często obfitsze niż hutnicy dostawali w domu.
Były również specjalne posiłki dla kadry kierowniczej, a także przyjęcia dla specjalnych gości. Ulubionym przysmakiem Gierka i Cyrankiewicza była kaszanka, po która należało jeździć aż do Krynicy?
Felieton prezentuje również archiwalne zdjęcia, ujęcia filmowe oraz np. dawne menu.
TWARZE NOWOHUCKIEGO SPORTU – MAREK KOŹMIŃSKI
Marek Koźmiński, były piłkarz Hutnika Kraków i reprezentacji Polski, srebrny medalista Igrzysk Olimpijskich w Barcelonie w 1992r. opowiada o początkach swojej kariery, o trenerach z Hutnika, o pierwszych sukcesach i przebiegu swojej kariery.
Wypowiadają się również: były trener Marka Koźmińskiego Piotr Kocąb oraz trener reprezentacji Polski w latach 2000 – 2002 Jerzy Engel.
Materiał uzupełniają fotografie archiwalne, fragmenty meczy z archiwum TVP, ujęcia z dekoracji srebrnym medalem olimpijskim.
Śladami nowohuckich nazw – FAMA
Centrum Kultury Młodzieży i Studentów FAMA powstało w 1977r. To był pomysł środowisk studenckich na stworzenie przestrzeni dla ludzi, którzy studiowali w Krakowie, ale mieszkali w Nowej Hucie. FAMĘ wspomina jej dyrektor Marek Zygadło: to był tygiel kultury, tu poeci słuchali jazzu, a jazzmani słuchali poetów. Były imprezy literackie, muzyczne, koncerty. Dostać brawa w Nowej Hucie to był sukces – więc bywał tu Maanam, Republika, Martyna Jakubowicz, Jacek Kaczmarski.
Materiał filmowy pokazuje wiele archiwalnych fotografii; Famę wspominają też jej bywalczynie: Ewa Sobota i Bożena Nowak.
realizacja: Robert Musiałek